София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Лице

Трансплантация (присаждане) на коса

Трансплантация на коса е сравнително ново направление в естетичната хирургия. В нашата клиника се прилага най-съвременната технология в тази област, която дава отлични резултати и висок процент на преживяемост на трансплантантите.

През 1941 г. Хамилтън описва разпределението на косата при оплешивяване мъжки тип и определя 8 най-разпространени типове косопад, като използва стандартен ред от прости рисунки. Тази класификация през 1975 г. е усъвършенствана от Норууд, който предлага 4 допълнителни варианта. В Схема 1 са представени едни от най-популярните класификации на косопад, в която пациентът може да се припознае.

 

Схема 1. Класификация на оплешивяването по Хамилтън-Норууд

 

  • І тип - съответства на нормалния растеж на косата в зряла възраст. Отбелязва минимално изместване на косите назад в областта на слепоочието.
  • ІІ тип - слабо изместване на косата назад в областта на слепоочието, оредяване на предния край на перчема. Изместването на косата назад е симетрично.
  • ІІІ тип - минимално забележима плешивина, дълбоки оплешивявания на челото с единични останали косми или без тях.
  • ІІІv тип (на темето) - опадането на косата е ограничено в областта на темето плюс дълбоки плешивини на челото (не повече, отколкото при ІІІ тип).
  • ІV тип - значителни плешивини на челото и слепоочието, оредяла коса в областта на челото на фона на наличието на рядка коса в областта на темето или липса на такава. Между областта на челото и темето се запазва мостче с коса.
  • V тип - петната на опадала коса в областите на челото, слепоочието и на темето са по-обширни, отколкото при ІV тип. Между тези области има тясно мостче с оредяла коса.
  • VІ тип - между областите на челото и темето липсва коса, косопадът се разпространява настрани и назад.
  • VІІ тип - най-изразената форма на оплешивяване. Остава тънка подковообразна ивица на косата отзад. Тази ивица започва от двете страни отпред от ухото и върви назад към долната граница на тила. Пред ухото по посока назад и надолу коса няма. Върху останалата тясна ивица космите обикновено са редки с намалена дължина и дебелина. Косата е разпределена основно върху задната повърхност на шията, в някои случаи долната граница на растеж на коса на тила се повдига значително.


В Схема 1 всички варианти обозначени с „А“  по класификацията на Хамилтън-Норууд се отличават с две важни особености. Първо, изместването на линията на растежа на косата назад става по цялата граница на областта на челото, като обхваща и средната част на челото. Второ, едновременно с описаната по-горе промяна на темето не се появява оплешивяване. Оплешивяването на темето възниква за сметка на продължаващото изместване на линията на растеж на коса назад.

 

Методът на трансплантация на коса е полуавтоматична FUE техника, при която се вземат присадки (луковици на косми) чрез специален апарат от донорската зона – над ушите и под тила. След което се обработват и се трансплантират в желаната зона. Присадената коса расте, подстригва се и може да се боядисва. След период от шест месеца се наблюдава отличен естетически ефект.

 

PRP при присаждане на коса

 

Плазмотерапията (Platelet - Rich Plasma / PRP) е революционна система за обновяване и подхранване на кожата чрез апликация на собствена плазма. След съответна обработка кръвната плазма се инжектира в дермата на скалпа, за да се подобри хидратацията и кръвоснабдяването на съответната зона.

 

Плазмата се апликира в средните или дълбоки слоеве на кожата, където тромбоцитите освобождават растежните си фактори. Няма опасност от алергии или свръх чувствителност, тъй като при този метод се използва само биологичен продукт от пациента. PRP се съчетава успешно с присаждането на коса като предварителна подготовка за процедурата.

Цени

Трансплантация на коса - малка

€ 1500

Трансплантация на коса - средна

€ 2200

Трансплантация на коса - голяма

€ 2,800

PRP на скалпа

€ 300